Várandósság

Várandósság - Terhes gondozás

A várandósságra utaló első tünetek (menstruáció elmaradása, mellek feszülése, reggeli rosszullétek, émelygés, illatokra való érzékenység, fáradtság) felismerését követően, valamint az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye esetén nőgyógyász szakorvos felkeresése is szükséges a terhesség megállapításához.

A nőgyógyászati konzultáció során, alapos kikérdezés után, a szakorvos hüvelyi ultrahang segítségével megállapítja a várandósság tényét, valamint az embrió méretei és az utolsó menstruáció időpontja alapján megállapítja a magzat korát és a szülés várható időpontját.

A várandósság 40 hetes időtartamát 3 trimeszterre osztjuk. Minden trimeszternek megvannak az adott időszakra jellemző fiziológiai és lelki változásai, melyek felkészítik a női testet az anyaságra. Ezen változások és a magzat fejlődésének nyomon követése céljából terhes gondozás keretében, megadott időközönként szakorvosi, laboratórium, valamint terhességi ultrahang vizsgálatok elvégzése szükséges.

12.-14 hetes korban ajánlott az első genetikai vizsgálat elvégzése, mely a Down-szindróma szűrésére alkalmas. Ebben az időszakban kerül sor a második terhességi ultrahang vizsgálatra is, ahol már látható a magzat test vonala, arc- és agykoponyája, valamint végtagjai. Magzati ultrahangvizsgálatot ezután a 18., a 30., a 36. héten javasolt még elvégeztetni.

A várandósság során a női szervezet számos változáson megy át, mivel ebben az időszakban két életet táplál. Az anya hormonháztartása, anyagcsere folyamatai, légzése és szívritmusa is alkalmazkodik az új élethelyzethez, melynek nyomán előfordulhat a várandósság ideje alatt cukorbetegség, vagy pajzsmirigy problémais. Ezek időbeni felismerése és kezelése elengedhetetlen a terhesség problémamentes lezajlásához.

Bízza magát felkészült nőgyógyász szakorvosainkra, akik a várandósság időtartama alatt készséggel segítik a baba egészséges fejlődését  az anya egészségének megőrzését az alábbi vizsgálatokkal:

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link