Szűrővizsgálatok

A legalább évenkénti rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat kiemelt jelentőséggel bír a panaszmentes nők körében is. Segítségével megelőzhetőek az olyan kóros elváltozások, amelyek későn történő diagnosztizálás esetén végzetessé válhatnak. A szűrővizsgálatnak köszönhetően felfedhetőek a méhnyakrák kezdeti stádiumai, a szexuális úton terjedő betegségek, a nőket érintő daganatos elváltozások, és az egyéb, életminőséget rontó elváltozások – hüvelyi folyások, gombás megbetegedések.

Magyarországon évente átlagosan 700-800 nő hal bele a későn felfedezett, kezeletlen méhnyakrákba, pedig a betegség könnyűszerrel megelőzhető lenne. A rosszindulatú elváltozás ugyanis eleinte csak a hámréteg egy kisebb rétegét érinti, amely idővel tovább terjedhet a hámréteg teljes vastagságára. Egészen addig, amíg nem lépi át a hám és kötőszöveti réteget, nem tör be a méhnyak területére, kezdeti stádiumról beszélünk, ami akár éveken keresztül fennállhat. Az ilyenkor felfedezett, és kisebb műtéti úton eltávolított elváltozás helye gyógyítható.

Amennyiben a rákos sejtek átlépik a hám és kötőszöveti határt, elburjánzanak a vérerekben, nyirokerekben és a méhnyak környezetében, a vér- és nyirokáram elszállítja azokat, távolabbi áttéteket képezve. Az ilyenkor felfedezett elváltozások gyógyulási esélye még a műtéti megoldások és sugárkezelések mellett is jelentősen csökken.

nőgyógyászati szűrővizsgálat azonban nem csak a méhnyakrák szűrésből áll. Az emlők vizsgálata során a mellekben esetlegesen fellelhető elváltozásokat keressük, megelőzve a mellrák kialakulását. Gyanú esetén nőgyógyász szakorvosunk javasolhatja a mammográfiás vizsgálatot vagy az emlő tomoszintézis elvégzését A hüvelyi ultrahang a hüvely, a méh és a környező szervek egészségi állapotának feltérképezésében nyújt segítséget. Fényt deríthet az anatómiai, illetve daganatos elváltozásokra.

A nőgyógyász által indikált laborvizsgálatok segítenek felderíteni az egyes hormonális elváltozások okait, valamint elősegítik a HPV vírus kiszűrését.

Nőgyógyászati szűrővizsgálatainkkal kapcsolatban forduljon bizalommal szakorvosainkhoz az alábbi kérdésekben:

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link