Laboratóriumi vizsgálatok

A nő különböző életciklusaiban más és más laboratóriumi vizsgálatok bírnak kiemelkedő jelentőséggel. Fiatalabb korban a nem kívánt terhesség elkerülését elősegítendő, első fogamzásgátló felírása, később a nemi hormonok vizsgálata, gyermekvállalás előtt pedig a leendő anya egészségi állapotát felmérő laborvizsgálat ad információt a páciensről. Várandósság esetén kiemelten fontos a genetikai rendellenességek szűrése, különösen 35 éves kor felett. Amennyiben a fogamzás meghiúsul, a meddőségi laborvizsgálat segít rávilágítani a meddőség hormonális okaira, vagy olyan egyéb fizikai/egészségügyi tényezőkre, amik meggátolják a teherbeesést.

A szexuálisan aktív kor kezdete

Az első fogamzásgátló tabletta felírását megelőző laboratóriumi vizsgálattal a májműködést, valamint a trombózisra való hajlamot vizsgáljuk, melyet a tartós fogamzásgátló szedés (hormonok) nagyban befolyásolhat. A női nemi hormonok laborvizsgálatára ebben az életszakaszban a rendszertelen menstruációs ciklus –, illetve a petefészek rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásához van szükség.

Családtervezés

A gyermekvállalás tervezésekor esedékes vizsgálat során a májfunkció, vesefunkció, vérképzőrendszer, valamint a pajzsmirigy és a szénhidrát anyagcsere vizsgálatára kerül sor. Az eredmények alapján megállapítjuk, hogy a szervezetben jelen van-e valamilyen gyulladásos folyamat, továbbá szűrjük a fejlődési rendellenességet okozó fertőző betegségeket (TORCH panel).

A meddőségi laborvizsgálat segít felderíteni, hogy mi állhat a sikertelen terhesség hátterében. A vizsgálat során mérjük a TSH értéket és a női ciklus függő hormonokat. A meddőségi labor az inzulin rezisztencia vizsgálatot is magában foglalja.

A meddőségi vizsgálatok megkezdésekor érdemes a férfiaknál is elvégeztetni a szükséges laborvizsgálatokat. Ezáltal hamarabb fény derülhet a sikertelenség okára.

Várandósság

A várandósság ideje alatt a nőgyógyász szakorvos javasolhatja a baba értelmi és fizikai fejlődését befolyásoló kromoszóma rendellenességek kiszűrésére irányuló (Down-szindrómaEdwards-szindrómaPatau-szindróma) vizsgálatot, mely az anyai vérből végzett, magzati DNS-t vizsgáló genetikai teszt. A Medicover klinikán elérhető Harmony prenatális teszt előnye a hagyományos genetikai tesztekkel szemben, hogy az álpozitív eredmények aránya rendkívül alacsony (Down szindróma kimutatása 99%-osnál is nagyobb biztonsággal), ezért a további tesztek elvégzésének szükségessége minimális.

A vércukor terhelés ebben az időszakban a terhességi cukorbetegség felismerésére alkalmazott laborvizsgálat.

Változókor 

A változókor egy hosszabb átmeneti periódus, melynek során a petefészkek hormontermelése folyamatosan csökken, majd megszűnik. A folyamat általában a nők negyvenes éveiben veszi kezdetét és pár év alatt lezajlik. Ebben az időszakban a nők szervezetében végbemenő hormonális változások olyan tüneteket idézhetnek elő, melyek miatt hormonvizsgálat válhat szükségessé.

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link