Nőgyógyászati endokrinológia

Sok esetben nem is gondolnánk, hogy az általánosnak tűnő tünetek, mint a normál étkezés melletti súlygyarapodás vagy soványság, a fáradékonyság, izzadás vagy a hajhullás mögött hormonális problémák állhatnak. Szintén hormonális okai lehetnek a menstruációs zavaroknakmeddőségnek, vetélésnek, vagy akár a korai klimaxnak is. A nőgyógyászati endokrinológia e tünetek okát segít feltárni.

A nőgyógyászati endokrinológia két különálló szakterület, a nőgyógyászat és az endokrinológia összefonódása, mely a női nemi hormonok működésének vizsgálatával és a hormonális zavarok kezelésével foglakozik.

Az endokrin rendszer működése ugyanis befolyásolja a női ciklus rendszerességét, a meddőség kialakulását, valamint a testsúly alakulását is a szénhidrát, fehérje és zsíranyagcsere révén. E folyamatok megfelelő működését hormonok szabályozzák, amit a belső elválasztású mirigyeink termelnek. Ha a belső elválasztású mirigyek működésében zavar történik, különböző tünetek jelentkezhetnek, a súlyproblémáktól kezdve az álmatlanságon és a hangulat ingadozásokon át a hajhullásig. A nőgyógyászati panaszok egy része is hormonális okokra vezethető vissza: a vérzészavarok (menstruáció elmaradása, gyakori, erős vérzés, erős görcsök), vagy a teherbe esés elmaradása az esetek többségében innen ered.

Gyakori panasz a menstruációs zavar, melynek hátterében a fizikai elváltozás, illetve a pszichés problémák mellett gyakran hormonális zavar áll. Ilyen esetekben a menstruációs ciklus meghosszabbodik, illetve lerövidül, valamint az átlagosnál több vagy kevesebb vér távozik. E tünet sokszor a policisztás ovárium szindróma egyik tünete is lehet.

policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb kórkép, mellyel pácienseink felkeresik Centrumunkat. A PCOS minden tízedik nőt érint, és a vezető meddőségi okok között tartják számon.

PCOS esetén a leggyakoribb tünetek nem feltétlenül egyszerre és nem mindenkinél jelentkeznek, ezért fontos az alapos és mindenre kiterjedő nőgyógyászati endokrinológiai kivizsgálás a diagnózishoz. A jó hír, hogy a PCOS diagnosztizálás után sikerrel kezelhető.

A gyógyszeres kezelés első lépése a hormonszintek normalizálása, amely jótékony hatással lesz a fokozott szőrnövekedésre, a pattanásos, problémás arcbőrre, és megszünteti a vérzészavarokat is. Emellett szükség lehet életmódváltásra is, melyben dietetikusaink szakértő segítséget nyújtanak.

klimax és a menstruáció megszűnése (menopauza) a szervezetben lezajló hormonális változásokra vezethető vissza, e folyamat tüneteinek enyhítésében szintén nőgyógyász-endokrinológus segíthet.

Nőgyógyászati Centrumunkban nagy szakmai tudással rendelkező nőgyógyász-endokrinológus szakorvosok segítenek a hormonális problémák okának felderítésében és szakszerű kezelésében:

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link