Változókori problémák

változókor (azaz a klimaktérium, vagy klimax) az az életszakasz, amitől a legtöbb nő általában retteg.  A hormonális változások nyomán a gyakran sok kellemetlenséget okozó tünetek mellett a test is átalakul, egyre láthatóbbá és érezhetőbbé válnak az öregedés jelei, ami lelkileg is mély nyomot hagyhat. Napjainkban azonban a különböző terápiáknak köszönhetően ez az átmeneti időszak is panaszmentessé és kellemessé tehető.

A változókort a nők általában 45-60 éves kor közt élik át, egyénenként változó időtartamban, és intenzitással. A női változókort az ösztrogén és progreszteron hormonok szintjének csökkenése nyomán 3 szakaszra oszthatjuk: premenopauza, perimenopauza és a posztmenopauza.

A premenopauza az utolsó menstruációt megelőző időszak, amikor még rendszertelenül jelentkezik a menstruáció és megjelennek az első kísérő tünetek: hőhullámok, álmatlanság, hangulat ingadozás.

A perimenopauza az utolsó havi vérzést (menopauza) megelőző és követő nagyjából 2 éves időszak, ahol már fokozottan jelentkeznek a jellegzetes tünetek: hőhullámok, álmatlanság, hangulat ingadozás, depresszió, libidó csökkenése, hüvelyszárazság, inkontinencia.

A posztmenopauza időszakában a hormontermelés hiánya miatt felgyorsul a bőr és az izomzat öregedése, egyre gyakoribbá válnak a mozgásszervi panaszok és nő szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás(oszteoporózis) kockázata is.

Ezek a változások sok esetben komoly lelki terhet is jelentenek, ugyanis legtöbbször egybe esnek egy életciklus váltással is. A gyermekek elhagyják a családi fészket, vészesen közelednek a nyugdíjas évek, ami kiválthat negatív érzéseket a betöltött szerepekkel kapcsolatban. A női énkép és identitás ilyenkor sok esetben sérül, amit a nők sokszor nem mernek megosztani szeretteinkkel sem. Ilyenkor egy felkészült pszichiáter segíthet a változások feldolgozásában, hogy ismét kiegyensúlyozottan és boldogan éljék meg a mindennapokat.

Változókori problémák - Medicover Nőgyógyászati Centrum

A hormonális változásokkal járó negatív hatásokkal sem kell már feltétlenül együtt élni, ugyanis különböző modern készítmények állnak rendelkezésre ezek megszűntetésére. Naprakész tudással rendelkező nőgyógyászaink a konzultáció során készséggel segítenek az Önnek legmegfelelőbb megoldás megtalálásban.

Ezen kívül életmódváltással is hozzájárulhatunk a jó közérzet kialakításához. Dietetikusaink személyre szabott tanácsokkal látják el az ideális étrend összeállításában, hogy sikerrel megőrizze vagy elérje a kívánt testsúlyt és továbbra is jól érezze magát a bőrében.

Nőgyógyászati Centrumunkban szakértő segítséget biztosítunk a változókorral járó panaszok enyhítésében és megszűntetésében:

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link