Magzati medicina

A magzati medicina célja, hogy a várandósság során a korai, illetve középidőben (második trimeszterben) jelentkező kóros állapotokat kiszűrje. Ezt a legmodernebb ultrahang készülékek, korszerű laboratóriumi és genetikai vizsgálatok biztosítják, melyek Centrumunkban is elérhetők. A vizsgálatok segítségével időben felismerhető a legtöbb fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc, Down-szindróma), valamint a magzat méhen belüli növekedését veszélyeztető kóros állapot.

A várandósság során, a terhes gondozás keretében, kötelezően sor kerül magzati ultrahang vizsgálatokra, valamint laboratóriumi vizsgálatokra is, melyek a magzat megfelelő fejlődését, valamint az anya egészségi állapotát hivatottak nyomon követni. Az ultrahang vizsgálatoknak az 5.-10. hét között, a 12.-13. hétben, a 18. héten, a 30. héten, valamint a 36. héten kerül sor. A magzati ultrahang vizsgálatokat magasan képzett szakorvosaink a legmodernebb ultrahang készülékekkel végzik és a vizsgálat során részletes tájékoztatást adnak a magzat fejlődéséről.

A magzat méhen belüli fejlődését is befolyásoló fertőző betegségek szűrése, melyeken az anya korábban átesett, általában nem tartoznak a kötelezően elvégzendő vizsgálatok közé. Ezek a fertőző betegségek azonban egy laboratóriumi vizsgálat, az ún. TORCH panel segítségével vérmintából kimutathatók. A vizsgálat elvégzése javasolt a terhesség korai szakaszában, mivel az eredmény alapján megtudható, mely betegségen esett már át az anya, ami ellen a szervezet ellenanyagot termel, így a terhesség alatt már nem jelentenek veszélyt.

Ha azonban az anyának még nincs teljes védettsége bizonyos betegségekkel szemben, illetve nem fertőződött a kórokozóval korábban, az eredmény tudatában kiemelt figyelmet fordíthat rá, hogy a várandósság alatt ne kapja el, óvva ezzel is a babát.

Az első trimeszter egyik legfontosabb szűrővizsgálata azon súlyos kromoszóma-rendellenességek kiszűrését célozza, melyek a Down-szindrómát,  az Edwards-, illetve Patau-szindrómát okozzák. Ezen rendellenességeket az anya véréből végzett, magzati DNS-t vizsgáló genetikai prenatális teszt segítségével határozhatjuk meg, mely Centrumunkban is elérhető.

Centrumunkban magasan képzett kollégáink széleskörű magzati szűrővizsgálatokkal állnak rendelkezésére, hogy a babavárás nyugalomban teljen:

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link

Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link